[weglot_switcher]

Om oss

GAV Glimåkra AB, tidigare AB Gunnar Anderssons Vävskedsfabrik, i Oxberg startades redan 1926 med vävskedar som första produkt. Genom åren har tillverkningsprogrammet utökats till att omfatta förutom vävskedar, även vävstolar med alla tillbehör.

Fabriken

Fabriken ligger i det natursköna Oxberg, Mora kommun. Den nuvarande fabriken har byggts i flera etapper med start 1950 och är idag den enda fabriken i Europa med ett komplett sortiment av vävstolar, vävskedar och tillbehör.

Vår historia

Vävskedstillverkning – ett hantverk
Historia Vävskedstillverkningen i Dalarna har anor från 1700-historiktalet, och har sedan gammalt varit begränsad till ett område i nordvästra Mora och sydöstra Älvdalen. Jordbruket gav inte tillräckligt för familjens försörjning, så när bruket vilade under vintern åkte man ut i landet på försäljningsresa. Skedmakaren tog med sig material och de nödvändiga verktygen i en svepask (vävskedsäske) som lades i en skinnsäck (bög). Innan man åkte hade man tillverkat tänderna och listerna till vävskeden. Vävskedens bindning och putsning kunde sedan ske på resorna. Efter att man fått härbärge på en gård började man genast med skedtillverkningen. Därefter fortsatte försäljningen på dagarna och vävskedstillverkning på kvällarna.
Hantverket som blev industri
Gunnar Andersson och hans far Mångs Anders var från början vävskedsförsäljare. De tyckte att tillverkarna hade för höga priser varför de år 1926 köpte en egen maskin och bildade Gunnar Anderssons Vävskedsfabrik AB (GAV). Försäljningen inriktades nu på återförsäljare och rörelsen växte successivt. I härbrena på Mångsgården kunde man till slut se ett gediget sortiment av vävredskap magasinerade. På hyllorna låg skyttlar, bandskedar och vävspännare i prydliga rader. Spinnrockar, nystvindor, kardor, ullsaxar och spolmaskiner hörde också till sorteringen. ”Vi säger inte ifrån oss några beställningar ty vi kan göra beställningar av alla slag. Det är bara att komma med ritning och beskrivning hur man vill ha det” lär Gunnar Andersson ha sagt. Masarna har på det ena eller andra sättet alltid varit företagsamma. De har det liksom i blodet, det där med att vilja lista ut hur en sak ska göras på bästa sätt.
Glimåkra
1950 startade de två entreprenörerna Lennart Persson och Yngve Nilsson Glimåkra Vävstolsfabrik i Glimåkra i Skåne. 1975 köptes företaget av Bonnier koncernen. Med en internationell koncerns nätverk i världen bakom sig kom Glimåkra att bli ett känt varumärke för vävning i stora delar av världen. Glimåkra vävstolar såldes, och säljs alltjämt, över nästan hela världen. Rekordåret 1980 tillverkades så mycket som 12000 vävstolar hos Glimåkra Vävstolsfabrik! 1999 köpte GAV vävstolstillverkningen och rätten till varumärket Glimåkra och flyttade tillverkningen till sin fabrik i Oxberg i Dalarna. Med Glimåkravävstolar i sortimentet blev GAV en av världens mest kompletta tillverkare av utrustning för vävning av alla sorter. GAV tillverkar i stort sett allt som en vävare behöver i den egna fabriken i Oxberg. I december 2006 såldes företaget till Bengt Jonasson och Peo Dungel, båda värmlänningar, av vilka Bengt har en mångårig erfarenhet av industriell träbearbetning. Fr o m 2016 är Bengt Jonasson ensam ägare till företaget.
Namnet
För att göra bättre bruk av det välkända varumärket Glimåkra och ändå visa respekt för det ursprungliga namnet på företaget, Gunnar Anderssons Vävskedsfabrik AB, har företaget bytt namn till GAV Glimåkra AB – en kombination av det bästa.
Vävskedstillverkning
ett hantverk

Historia Vävskedstillverkningen i Dalarna har anor från 1700-talet, och har sedan gammalt varit begränsad till ett område i nordvästra Mora och sydöstra Älvdalen. Jordbruket gav inte tillräckligt för familjens försörjning, så när bruket vilade under vintern åkte man ut i landet på försäljningsresa. Skedmakaren tog med sig material och de nödvändiga verktygen i en svepask (vävskedsäske) som lades i en skinnsäck (bög). Innan man åkte hade man tillverkat tänderna och listerna till vävskeden. Vävskedens bindning och putsning kunde sedan ske på resorna. Efter att man fått härbärge på en gård började man genast med skedtillverkningen. Därefter fortsatte försäljningen på dagarna och vävskedstillverkning på kvällarna.

Hantverket som blev industri

Gunnar Andersson och hans far Mångs Anders var från början vävskedsförsäljare. De tyckte att tillverkarna hade för höga priser varför de år 1926 köpte en egen maskin och bildade Gunnar Anderssons Vävskedsfabrik AB (GAV). Försäljningen inriktades nu på återförsäljare och rörelsen växte successivt.

I härbrena på Mångsgården kunde man till slut se ett gediget sortiment av vävredskap magasinerade. På hyllorna låg skyttlar, bandskedar och vävspännare i prydliga rader. Spinnrockar, nystvindor, kardor, ullsaxar och spolmaskiner hörde också till sorteringen.

”Vi säger inte ifrån oss några beställningar ty vi kan göra beställningar av alla slag. Det är bara att komma med ritning och beskrivning hur man vill ha det” lär Gunnar Andersson ha sagt. Masarna har på det ena eller andra sättet alltid varit företagsamma. De har det liksom i blodet, det där med att vilja lista ut hur en sak ska göras på bästa sätt.

Glimåkra

1950 startade de två entreprenörerna Lennart Persson och Yngve Nilsson Glimåkra Vävstolsfabrik i Glimåkra i Skåne. 1975 köptes företaget av Bonnier koncernen. Med en internationell koncerns nätverk i världen bakom sig kom Glimåkra att bli ett känt varumärke för vävning i stora delar av världen. Glimåkra vävstolar såldes, och säljs alltjämt, över nästan hela världen. Rekordåret 1980 tillverkades så mycket som 12000 vävstolar hos Glimåkra Vävstolsfabrik!

1999 köpte GAV vävstolstillverkningen och rätten till varumärket Glimåkra och flyttade tillverkningen till sin fabrik i Oxberg i Dalarna. Med Glimåkravävstolar i sortimentet blev GAV en av världens mest kompletta tillverkare av utrustning för vävning av alla sorter. GAV tillverkar i stort sett allt som en vävare behöver i den egna fabriken i Oxberg. I december 2006 såldes företaget till Bengt Jonasson och Peo Dungel, båda värmlänningar, av vilka Bengt har en mångårig erfarenhet av industriell träbearbetning.

Fr o m 2016 är Bengt Jonasson ensam ägare till företaget.

Namnet

För att göra bättre bruk av det välkända varumärket Glimåkra och ändå visa respekt för det ursprungliga namnet på företaget, Gunnar Anderssons Vävskedsfabrik AB, har företaget bytt namn till GAV Glimåkra AB – en kombination av det bästa.

Glimåkra på Instagram

sv_SESwedish